MC MEDIA NETWORK

ΑΕΖΑΕΚΑΕΛΑΝΟΡΘΩΣΗΑΠΟΕΛΑΠΟΛΛΩΝΑΣΑΡΗΣΔΟΞΑΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΟΘΕΛΛΟΣΟΜΟΝΟΙΑΠΑΦΟΣΙΣΠΑΝΙΑΙΤΑΛΙΑΑΓΓΛΙΑΕΛΛΑΔΑ
Advertisement

Βέλγιο: Aπό τον όλεθρο στην πρώτη θέση της κατάταξης της ΦΙΦΑ

Advertisement

Sponsored by quadcore

Μετά την περίφημη υπόθεση Μπόσμαν, οι πρωτοκλασάτοι Βέλγοι παίκτες άρχισαν να παίρνουν μεταγραφή σε ομάδες του εξωτερικού και η βέλγικη λίγκα στα μέσα της δεκαετίας του 90 γέμισε με φθηνούς ξένους παίκτες αμφιβόλου αξίας.

Η προσέγγιση προς το άθλημα άλλαξε, σταμάτησαν να ασχολούνται με τους γιγενείς και το Βελγικό ποδόσφαιρο έμπαινε και πάλι σε μία περίοδο σκοταδισμού. Έτσι ένας πολύ μεγάλος κύκλος του Βελγικού ποδοσφάιρου θα κλείσει με την απογοητευτική πορεία στο Εuro του 2000 όπου το Βέλγιο είχε αποτύχει να προκριθεί από τους ομίλους μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Αυτή η τεράστια όμως αποτυχία θα αποτελούσε το εφαλτήριο για την ολοκληρωτική μεταμόρφωση του Βελγικού ποδοσφαίρου.

Advertisement

Ο Michel Sablon

Ο Sablon υπήρξε ένας άσημος ποδοσφαιριστής της HO Merchtem τη δεκαετία του ’70 , προπονητής στις μικρές εθνικές ομάδες του Βελγίου και βοηθός προπονητη από το 1986 και το παγκόσμιο στο Μεξικό μέχρι την αποτυχία του 2000 στο Εuro. Μετά όμως από το καταστροφικό, για τους Βέλγους, Euro του 2000, η βελγική ομοσπονδία ποδοσφαίρου θα του προσφέρει το πόστο του τεχνικού διευθυντή και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν ο Sablon θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει το βέλγικο ποδόσφαιρο. Το πρώτο του μέλημα ήταν να ξεκινήσει συνεργασία με τέσσερα παντεπιστήμια της χώρας και μαζί με μία ομάδα ερευνητών παρακολούθησαν 1500 ώρες ποδοσφαίρου όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Τότε κατάλαβε πως στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο της χώρας οι περισσότεροι προπονητές έδιναν σημμασία στη νίκη, αδιαφορώντας για την πραγματική ανάπτυξη του ποδοσφαιριστή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα μεγάλα διαστήματα όπου συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές δεν είχαν επαφή με τη μπάλα ή έπαιζαν μόνο μία θέση με συγκεκρμένες οδηγίες ή δε μπορούσαν να ντριμπλάρουν. Ο Sablon και οι συνεργάτες του έσπευσαν να διορθώσουν αυτήν την ανορθογραφία, δημιουργώντας ένα νέο ποδοσφαιρικό περιβάλλον, στο οποίο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέες δεξιότητες, αλλά και μια διαφορετική κουλτούρα.

Ακαδημίες

Το 2006 η έκθεση του Sablon κατέληγε πως το νέο οικοδόμημα του βέλγικου ποδοσφαίρου θα βασιζόταν στο σύστημα 4-3-3 για όλους ανεξαιρέτως. Από τους μικρότερους έως τους μεγαλύτερους. Εδώ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συνάντησε  ο Βέλγος τεχνικός διευθυντής αφού έπρεπε να πείσει τις μεγάλες ομάδες της χώρας του να ενστερνιστούν τις ιδέες του και να εναρμονιστούν με τη νέα φιλοσοφία. Θα έπρεπε και εκείνοι να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο σύστημα στους μικρούς, βάζοντας στην άκρη το παλιομοδίτικο 4 4 2. Αφού αυτό ξεπεράστηκε η σημασία στράφικε στην ένταξη των παιδιών των μεταναστών που γεννήθηκαν στα τέλη των ’80ς και στις αρχές των ’90ς εντός Βελγίου αφού  η Εθνική στελεχωνόταν σχεδόν αποκλειστικά από Βαλόνους και Φλαμανδούς μέχρι τότε. Έτσι είχαμε όλοι μας την τύχη να δούμε παίκτες παγκοσμίου κλάσης να ξεπηδάνε από το Βέλγιο όπως είναι οι Αξελ Βίτσελ (Μαρτινίκα), Μαρουάν Φελαϊνί (Μαρόκο), Βενσάν Κομπανί (Κονγκό), Κρίστιαν Μπεντέκε (Κονγκό), Ρομέλου Λουκάκου (Ζαΐρ), Ράτζα Ναίγκολάν (Ινδονησία) αλλά και ο γνώριμος μας  Ιγκόρ ντε Καμάργκο (Βραζιλία).

Εξαγωγές Ποδοσφαιριστών

Μια πρόσφατη έρευνα για το μέσο μισθό των ποδοσφαιριστών στα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, ανέδειξε πρώτους τους Βέλγους ποδοσφαιριστές. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πολύ καλοί νεαροί ποδοσφαιριστές φεύγουν από πολύ νεαρή ηλικία από τη χώρα  με αρκετά καλά συμβόλαια και στην συνέχεια η αξία τους συνεχίζει να ανεβαίνει. Η Jupiler League παραμένει μια λίγκα που για τους περισσότερους ποδοσφαιριστές αποτελεί σκαλοπάτι για το επόμενο βήμα. Οι περισσότεροι από τους Βέλγους παίκτες έχουν προορισμό την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Αγγλία και τη Γερμανία. Όλοι αυτοί οι ποδοσφαιριστές διεκδικούν τίτλους σε μεγάλα πρωταθλήματα από πολυ νεαρή ηλικία, έχοντας περάσει προηγουμένος από όλα τα στάδια ανάπτυξης ποδοσφαιριστή απο το μανιφέστο της Βελγικής ομοσπονδίας και αυτός ο συνδιασμός έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κράμα παικτών που απαρτίζουν την εθνική ομάδα της χώρας.

Εθνική Σχολή Ποδοσφαίρου

Η αρμόδια αρχή για τη χάραξη στρατηγικής στο ποδόσφαιρο της χώρας είναι η εθνική σχολή ποδοσφαίρου. Η δικιά μας σχολή εδώ στην Κύπρο είναι αρκετά επιρεασμένη από τη προσέγγιση του Βελγίου και φροντίζει στα μαθήματα για δίπλωμα προπονητή να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις πρακτικές του Βελγίου. Η φιλοσοφία των Βέλγων λέει πως οι παίκτες πρέπει να χαίρονται το παιχνίδι, να μαθαίνουν μέσα από τις προπονήσεις, τους αγώνες και τα λάθη τους. Οι προπονητές πρέπει να τους ενθαρρύνουν και να δίνουν ίδιο χρόνο σε όλους αλλα και ελευθερίες. Χρησιμοποιούν περισσότερο μια παιγνιώδους μορφής προπόνηση με περισσότερη διασκέδαση. Δίνουν εξερετική σημασία στην τεχνική και την επιδαιξιότητα παρά στη δύναμη και προσπαθούν να δημιουργήσουν ποδοσφαιριστές  που μπορούν να καταλάβουν το άθλημα. Χρησιμοποιούν παντού το 4 3 3 και δίνουν έμφαση στην άμυνα ζώνης μέσα από την οποία βελτιώνεται η αντίληψη και η συγκέντρωση των παικτών, τους βοηθά να λειτουργούν πιο ομαδικά αλλά και να μπορούν να πάρουν αποφάσεις για το καλό της ομάδας. Το κυριότερο όμως είναι ότι, οι Βέλγοι, έχουν την υπομονή να περιμένουν τα παιδιά τα οποία καθυστερούν να αναπτυχθούν και τους παρέχουν ότι βοήθεια χρειαστούν για να γίνουν καλύτεροι. Για αυτό και κρίσεις για την αξία των ποδοσφαιριστών δε γίνονται πριν αυτοί συμπληρώσουν τα 14 χρόνια.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το Βέλγιο είναι η αρχαιότερη εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στην Ηπειρωτική Ευρώπη. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της εθνικής Βελγίου, είναι οι έξι συνεχόμενες προκρίσεις σε τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων από το 1982 έως το 2002 και συυνολικά έχει συμμετάσχει σε 11 από τις 19 διοργανώσεις που έχουν γίνει, με καλύτερες θέσεις 4η του 1986 και 3η το 2018. Έχει 5 συμμετοχές σε Εuro έχοντας παρει τη τρίτη θέση το 1972 και τη δευτερη το 1980. Έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία του την 1η θέση στην κατάταξη της FIFA το Νοέμβριο του 2015 και έγινε η πρωτη χώρα που φτάνει στην πρώτη θέση χωρίς να έχει κατακτήσει το Παγκόσμιο ή το Πανευρωπαικό  κύπελλο. Ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής Βελγίου όλων των εποχών είναι ο Ρομελού Λουκάκου με 52 τερματα και πρώτος ποδοσφαιριστής σε συμμετοχές είναι ο εν ενεργεία διεθνής, Γιαν Φερτόνχεν.

Coach Αντρεας Βρακας

Διευθυντης Ακαδημιων στην Ομονοια Ψευδα

Technical Director Mastersoccerleague

 

Κατέβασε το Protathlima App σε iOS & Android και πάρε τον αθλητικό κόσμο στο χέρι σου.

Ακολουθήστε το Protathlima.com στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisement
Advertisement

BEST OF NETWORK

Advertisement
Advertisement
ΟΜΑΔΑΑΝΙΗΒ
A' ΟΜΙΛΟΣ
apoel ΑΠΟΕΛ 332166691
aris ΑΡΗΣ3319410614
apoel ΑΕΚ 332085682
omonoia ΟΜΟΝΟΙΑ 331986653
pafos ΠΑΦΟΣ 3317610575
anorthosis ΑΝΟΡΘΩΣΗ 3315711526
Β' ΟΜΙΛΟΣ7
apollon ΑΠΟΛΛΩΝ 35151010558
salamina ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ35128154411
ael ΑΕΛ
3513814479
ethnikos ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ351210134610
karmiotisa ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ3598183512
aez AEZ 35211221716
othelos ΟΘΕΛΛΟΣ3558222314
doksa ΔΟΞΑ 3574242513
Advertisement