MC MEDIA NETWORK

aek ael akrtitas-chlorakas anorthosis apoel apollon ARIS doksa enosi-neon-paralimniou karmiotissa nea-salamina olympiakos omonoia pafos laliga seriea premier superleague

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ημικρανία

Ο πιο συνηθισμένος τύπος πονοκεφάλου για τον οποίο οι ασθενείς συνήθως αναζητούν βοήθεια από τους ειδικούς γιατρούς είναι οι ημικρανίες.

Τι είναι η ημικρανία και ποιά είναι τα συμπτώματα της;

Σύμφωνα με την Διεθνή Ταξινόμηση των Διαταραχών Πονοκεφάλου, για να διαγνωσθεί η ημικρανία πρέπει να έχετε τουλάχιστον 5 πονοκεφάλους με τα πιο κάτω χαρακτηριστικά:

  • Κρίσεις που διαρκούν 4-72 ώρες 
  • Ο πόνος στο κεφάλι να έχει τουλάχιστον 2 απο τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
  • -Να εστιάζεται στη μιά πλευρά του κεφαλιού
  • -Να είναι παλλόμενος
  • -Η ένταση του να είναι μέτρια εως έντονη
  • – Να επιδεινώνεται από την καθημερινή σωματική δραστηριότητα
  • Τουλάχιστον ένα απο αυτά τα συμπτώματα να συνοδεύει τον πονοκέφαλο:
  • Ναυτία ή εμετός ή και τα δύο
  • Αφύσικη ευαισθησία στο φώς και στον θόρυβο
  • Οι εκτιμήσεις για την ανεύρεση υποβόσκουσας αιτίας του πονοκεφάλου είναι φυσιολογικές και άλλη ασθένεια δεν θεωρείται αιτία.

Τι είναι η ημικρανία με αύρα και χωρίς αύρα;

Οι πονοκέφαλοι που ανήκουν στην κατηγορία της ημικρανίας χωρίζονται σε ημικρανια με αύρα(που ονομάζεται κοινή ημικρανία) και ημικρανία χωρίς αύρα.

Η ημικρανία με αύρα βρίσκεται σε 30% περίπου των περιπτώσεων και είναι ένα σύνολο αισθήσεων που εμφανίζονται νωρίτερα και πολλές φορές συνοδέυουν τον πόνο της ημικρανίας.

Τα χαρακτηριστικά της αύρας μπορεί να περιλαμβάνουν μαύρα στίγματα ή έντονες λάμψεις στο οπτικό πεδίο, μούδιασμα η γαργάλημα στο δέρμα και μυϊκή αδυναμία. Μπορεί επίσης να εμφανισθέι πρόβλημα στη χρήση ή την κατανόηση της γλώσσας (δυσφασία).

Στην ημικρανία χωρίς αύρα δεν προηγούνται προειδοποιητικά σημάδια και είναι η πιο συνηθισμένη.

Η φύση των κρίσεων της ημικρανίας μπορεί να αλλάξει στην διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να ξεκινήσουν με ένα τύπο ημικρανίας που σταδιακά εξελίσσεται σε άλλον τύπο. Άλλα άτομα μπορεί να υποφέρουν συγχρόνως απο δυο τύπους ημικρανίας.

Τί είναι το ημικρανικό status;

Το ημικρανικό status θεωρείται μια σπάνια επιπλοκή που χαρακτηρίζεται απο παρατεταμένη ημικρανία πάνω απο 72 ώρες πολλές φορές ακόμα και μια εβδομάδα. Συνήθως ο πόνος και η ναυτία είναι τόσο έντονα, που απαιτείται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Τι μπορεί να προκαλέσει την ημικρανία;

Πολλά άτομα με ημικρανία παρατηρούν ότι η κρίση συμβαίνει ως αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο γεγονός ή κατάσταση όπως μετα από κάτι που έφαγαν ή μύρισαν, αλλαγή στον καιρό ή λόγω στρεσογόνου περιβάλλοντος. Αυτοί οι παράγοντες φυσικά δεν αποτελούν απαραίτητα την αιτία της ημικρανίας, αλλά φαίνεται πως πυροδοτούν μια σειρά γεγονότων που έχει ως αποτέλεσμα τον έντονο πονοκέφαλο.

Φαίνεται πως ένα άτομο με γενετική προδιάθεση για ημικρανία αναπτύσσει ευαισθησία σε κάτι στο περιβάλλον ή μέσα στο σώμα του, το οποίο πυροδοτεί την κρίση.

Ποιός είναι ο ρόλος της διατροφής στις ημικρανίες;

Η ημικρανία απατεί την αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων και η διατροφή είναι ένας απο αυτούς.Αναφέρονται συσχετισμός με τροφές που περιέχουν το φυσικό χημικό τυραμίνη όπως τυριά, καπνιστή ρέγκα, ορισμένα λουκάνικα, το εκχύλισμα μαγιάς, οι μπίρες και το κόκκινο κρασί.Επίσης η σοκολάτα, το αλκοόλ, εσπεριδοειδή φρούτα καθώς και κατάχρηση προϊόντων με καφείνη και το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη σε ορισμένες σόδες μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία.

Η ημικρανία μπορεί να είναι αποτέλεσμα της παράλειψής γευμάτων, της μη επαρκους διατροφής, της δίαιτας ή της νηστείας. Η έλλειψη της καθημερινής ποσότητας καφεϊνης αποτελεί επίσης αίτιο της ημικρανίας.

Ποιός είναι ο ρόλος του στρές στις ημικρανίες;

Το στρες είναι μια από τις πιο συχνά αναφερόμενες αιτίες της ημικρανίας

Μερικοί άνθρωποι παθαίνουν ημικρανία μετά το πέρας της περιόδου στρές, για παράδειγμα, μετά την ολοκλήρωση κάποιας εργασίας ή όταν βρίσκονται σε διακοπές. Μια παραλλαγή αυτού του πονοκεφάλου είναι ο πονοκέφαλος του Σαββατοκυρίακου, που μπορεί να παρουσιασθεί μετά από μια έντονη εβδομάδα στη δουλειά..

Ο ορθός έλεγχος και η διαχείριση του καθημερινού στρες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όμως για τον ασθενή που πάσχει από ημικρανία το να μάθει να διαχειρίζεται σωστά το στρες είναι μια αναγκαιότητα.

Η ορθή αντιμετώπιση του στρες μειώνει στον ασθενή με ημικρανία τα επεισόδια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του.

Ποιός είναι ο ρόλος του καιρού στις ημικρανίες;

Το 78% των ατόμων που υποφέρουν απο ημικρανίες αναφέρουν οτι επηρεάζονται από τις καιρικές μεταβολές, οπως καταιγίδες, υψηλή υγρασία, ξηρούς ανέμους ή μια πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης ( που μπορεί να συμβεί σε μια αεροπορική πτήση ή μια εκδρομή στο βουνό) Ορισμένα άτομα παθαίνουν ημικρανίες συγκεκριμένες εποχές του χρόνου.

Ποιός είναι ο ρόλος των διάφορων φαρμάκων στις ημικρανίες;

Ορισμένα φάρμακα με ιατρική συνταγή προκαλούν ημικρανίες ή μπορουν να επιδεινώσουν έναν πονοκέφαλο. Μερικά απο αυτά είναι:

-Φάρμακα για την καρδία και την υπέρταση όπως η νιτρογλυκερίνη

-Γαστρεντερικά φάρμακα όπως οι αναστολείς οξέων

-Ορμονικά σκευάσματα όπως τα αντισυλληπτικά και τα οιστρογόνα

-Ορισμένα αντιβιωτικά κ.α

Αν πιστεύετε ότι κάποιο απο τα φάρμακα που παίρνετε συμβάλλει στις κρίσεις ημικρανίας σας, συζητήστε το με το γιατρό σας, ίσως να σας δώσει κάποιο αντίστοιχο φάρμακο που να μην σας προκαλεί πρόβλημα.

Πώς αντιμετωπίζεται η ημικρανία;

Η θεραπεία της ημικρανίας έχει ως σκοπό την μείωση της συχνότητας των πονοκεφάλων, στην πρόληψη των κρίσεων και στην ικανότητα του ατόμου να αντιμετωπίζει τις επερχόμενες κρίσεις.

Η θεραπεία της ημικρανίας είναι εξατομικευμένη καθώς υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές επιλογές και ίσως εσείς και ο γιατρός σας να χρειασθεί να δοκιμάσετε πάνω απο ένα είδος φαρμάκου ή κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας προτού αποφασιστεί η κατάλληλη θεραπεία ή συνδυασμός θεραπείας.

Η οξεία θεραπεία των κρίσεων ημικρανίας περιλαμβάνει συνήθως φάρμακα όπως παυσίπονα ή ειδικά φάρμακα για τις ημικρανίες και έχει ως σκοπό να μειώσει ή να σταματήσει τον πόνο μιας ημικρανίας όταν αυτή έχει ξεκινήσει.

Η προληπτική θεραπέια της ημικρανίας έχει ως σκοπό να εμποδίσει την εμφάνιση των πονοκεφάλων. Ενώ η οξεία θεραπεία είναι αποτελεσματική όταν έχει ξεκινήσει ο πονοκέφαλος, η προληπτική θεραπεία εφαρμόζεται ανά διαστήματα είτε έχετε είτε δεν έχετε πονοκέφαλο.

Ποιά είναι η μη φαμακευτική αντιμετώπιση των ημικρανιών; 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα φάρμακα για τον πονοκέφαλο παρέχουν γρήγορη και απλή ανακούφιση στον πόνο. Ωστόσο, και οι θεραπείες χωρίς φάρμακα παίζουν σημαντικά ρόλο στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου και συχνά συμπληρώνουν την αποτελεσματικότητα μιας φαρμακευτικής αγωγής.

Οι τεχνικές αυτο-φροντίδας για την ημικρανία είναι πρακτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα όπως ο πόνος, η ναυτία και η ευαισθησία στο φώς και στο θόρυβο και συνήθως εφαρμόζονται στην αρχή της κρίσης.

Θεραπεία θερμοκρασίας:  Η εφαρμογή ζεστών ή κρυών κομπρέσων στις ευαίσθητες περιοχές του κεφαλιού ή του αυχένα μπορεί να μειώσει τον πόνο. Ο πάγος μουδιάζει την περιοχή και μειώνει την αίσθηση του πόνου. Η ζέστη χαλαρώνει τους σφιγμένους μύς και αυξάνει τη ροή του αίματος. Το ζεστό ντους η μπάνιο μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.

Μασάζ: Η εφαρμογή ήπιας πίεσης στις ευαίσθητες περιοχές μπορεί προσωρινά να μειώσει την ένταση του πόνου. Αν κάποιος σας κάνει λίγο μασάζ στους ώμους και στον αυχένα, μπορεί να μειωθεί η μυϊκή ένταση που συμβάλλει στην ημικρανία.

Ήρεμο περιβάλλον: Την ώρα της ημικρανίας καθώς υπάρχει ευαισθησία στο φώς και στο θόρυβο, ξαπλώστε σε ένα σκοτεινό ήσυχο δωμάτιο, πιθανόν να μειώσετε τον πόνο και να χαλαρώσετε. Ο ύπνος μπορεί επίσης να σας ανακουφίσει από τον πόνο.

Δρ Κυριάκος Βερεσιές

Νευρολόγος – Ψυχίατρος

 

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

aekaelanorthosisapoelapollondoksaehtnikosparalimnisalaminaomonoiaolympiakospafossuperleaguelaligapremierseriea

POLLS

MC MEDIA NETWORK

MC MEDIA NETWORK

Τραγωδία… Νεκρή η ποδηλάτρια που χτυπήθηκε στη Λεμεσό. Αγνώστων στοιχείων (pics)

Δείτε εικόνες από τη σκηνή του νέου θανατηφόρου δυστυχήματος #cyprustimes

Μαριέλλα Σαββίδου: Έγινε νονά και έλαμπε από ευτυχία! Τα τρυφερά στιγμιότυπα από τη βάφτιση στη Κεφαλονιά

Μέρα χαράς και ευτυχίας για τη δημοφιλή ηθοποιό! Στην πανέμορφη Κεφαλονιά βρέθηκε η Μαριέλλα Σαββίδου καθώς βάφτισε τον μικρό Αχιλλέα! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άννα Βίσση: Αστυνομικός...

Ο Κιελίνι σταμάτησε αντεπίθεση σαν… μπλοκέρ στο βόλεϊ! (video)

Ο Τζόρτζιο Κιελίνι πήδηξε σε λάθος χρόνο για κεφαλιά, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να σταματήσει την αντεπίθεση του αντιπάλου. Δεν...

Βάσω Λασκαράκη: Ποζάρει χωρίς μακιγιάζ στις διακοπές της (pics)

Οι φωτογραφίες χωρίς φίλτρα και μακιγιάζ Στη Μύκονο βρίσκονται η Βάσω Λασκαράκη και ο Λευτέρης Σουλτάτος, καθώς χτες έδωσαν το παρών τους στα γενέθλια...

Lifestyle

Lifestyle

Advertorials